.
اطلاعات کاربری
درباره ما
خبرنامه
en son içerik آخرین مطالب
لینکستان
دیگر موارد
آمار وب سایت

 Şap hastalığının kontrolü

için  seçenekler

   

Şap hastalığı, hayvanlara sıhhi önlemler ve aşılama ile kontrol altına alınabilir, ancak bu, neden olan virüsün birden fazla serotipinin, yaban hayatı dahil olmak üzere birden fazla konakçı türün ve aşırı bulaşıcılığın varlığı nedeniyle zordur. Modern yüksek üretim hayvancılık sistemlerine tahammül edilemese de, hastalık genellikle ölümcül değildir ve viral yayılım için rezervuar olmaya devam eden birçok gelişmekte olan ülkede genellikle kontrol için bir öncelik değildir. Dünya çapında dolaşan virüslerin filogenetik analizi, her biri özel bir bölgesel kontrol stratejisi gerektiren yedi ana rezervuarı ortaya koymaktadır. Hastalığı ortadan kaldıran ülkelere önemli ticari faydalar sağlanıyor, ancak bölgesel işbirliğini gerektirmenin yanı sıra, mevcut araçları kullanarak bu statüyü elde etmek ve sürdürmek çok fazla zaman, para ve çaba gerektiriyor. Bu nedenle, nihai eradikasyona giden yol boyunca geçici faydalar sağlayabilecek ilerici bir yaklaşıma ihtiyaç vardır. Viral kalıcılık ve ortaya çıkma modellerini anlamak ve tahmin etmek ve aşı seçimini iyileştirmek için araştırmaya ihtiyaç vardır. Daha iyi teşhis yöntemleri ve özellikle daha iyi aşılar, dünyanın hem özgür hem de etkilenen bölgelerinde kontrolü önemli ölçüde artırabilir. Özellikle, iyileştirilmiş termostabiliteye ve daha uzun bir bağışıklık süresine sahip aşılar, kontrolü kolaylaştıracak ve gelişmiş veterinerlik altyapılarına daha az bağımlı hale getirecektir.
 
Anahtar Kelimeler: şap hastalığı, virüs rezervuarları, sınır aşan hastalık kontrolü, yeni aşılar

"

Evcil hayvanlarla ilgili bir sorunuz

varsa,resme tıklayın. 

 

برای سوال کردن روی تصویر کلیک فرمایید.

 



:: موضوعات مرتبط: büyük bas hayvanlar دامهای بزرگlarge animal , ,
:: بازدید از این مطلب : 482
|
امتیاز مطلب : 0
|
تعداد امتیازدهندگان : 0
|
مجموع امتیاز : 0
ن : Veteriner arkadaşın دوست دامپزشک شما
ت : 5 / 1 / 1397
.

 

 

Evcil kedilerin bıyıklarındaki dalgalı değişiklikler
 
kedi lösemi virüsü enfeksiyonu ile ilişkilidir
 
 
Arkaplan: Feline lösemi virüsü (FeLV), evcil kedilerin sağlığı üzerinde küresel etkisi olan bir retrovirüstür ve genellikle seroloji ile incelenir. Günlük klinik pratiğimizde, FeLV ile enfekte olmuş kedilerin genellikle dalgalı bıyıklara (yüzlerinde sinüs tüyleri) sahip olduğunu fark ettik. Dalgalı bıyık (WW) ile FeLV enfeksiyonu arasındaki ilişkiyi araştırmak için, bıyıklarda dalgalı değişikliklerin varlığı veya yokluğu ile serolojik FeLV enfeksiyonu arasındaki ilişki, WW'ye sahip 56 kedi dahil olmak üzere toplam 358 kedide ki-kare testi kullanılarak incelenmiştir. . 223 vakadan alınan kan testlerinin sonuçları çok değişkenli analize (lojistik analiz) tabi tutuldu. Işık mikroskobunda izole bıyıklar gözlendi ve üst dudak dokuları (hortum) histopatolojik ve immünohistokimyasal analizlere tabi tutuldu.
 
Bulgular: WW prevalansı, kandaki FeLV antijen pozitifliği ile anlamlı şekilde korele idi. WW'li 56 vakanın 50'si (%89.3) serolojik olarak FeLV için pozitifti. WW ile serolojik FeLV pozitifliği arasındaki anlamlı ilişki, çok değişkenli analizle de doğrulandı. WW'de saç medullasında daralma, dejenerasyon ve yırtılma gözlendi. Dokularda mononükleer hücrelerin hafif infiltrasyonu, ancak dejenerasyon veya nekroz bulunmadı. İmmünohistokimya ile, bıyığın sinüs kılı foliküler epiteli dahil olmak üzere çeşitli epitel hücrelerinde FeLV antijenleri (p27, gp70 ve p15E) gözlendi.
 
Sonuçlar: Veriler, bir kedinin yüzündeki benzersiz ve ayırt edici bir dış işaret olan bıyıklardaki dalgalı değişikliklerin FeLV enfeksiyonu ile ilişkili olduğunu göstermektedir.
 
Anahtar Kelimeler: FطeLV; Kedi lösemi virüsü; Patoloji; Dalgalı bıyık (WW).

 "

Masataka Morishita  1   2 , Yuji Sunden  3 , Misaki Horiguchi  4 , Hirosei Sakoya  1   5 , Mana Yokogawa  1 , Hiroyuki Ino  1 , Satoshi Une  2 , Mutsumi Kawata  2 , Taisei Hosoido  2 , Takehito Morita  4
Affiliations  expand
PMID: 36871053  PMCID: PMC9985215  DOI: 10.1186/s12917-023-03610-7
Free PMC article 

 

 

 

Evcil hayvanlarla ilgili bir sorunuz

 

varsa,resme tıklayın. 

 

 

 

برای سوال کردن روی تصویر کلیک فرمایید.

 



:: موضوعات مرتبط: Evcil Hayvan حيوانات خانگی pet animal , ,
:: بازدید از این مطلب : 563
|
امتیاز مطلب : 0
|
تعداد امتیازدهندگان : 0
|
مجموع امتیاز : 0
ن : Veteriner arkadaşın دوست دامپزشک شما
ت : 3 / 1 / 1397
.

 
 
 

Hayvanlarda Şarbon

Bu hastalık, Bacillus anthracis bakterisinin neden olduğu enfeksiyondan kaynaklanır. Bu bakteri hayatta kalmak için oksijene
ihtiyaç duyar ve bitkisel form ve spor formu olmak üzere iki formu vardır. Bitkisel formun dezenfektanlarla öldürülmesi kolaydır, ancak sporlu form aşırı çevresel sıcaklıklara, kurutmaya ve dezenfektanlara karşı çok dirençlidir; kirli topraklarda yıllarca yaşayabilir. Şarbon dünya çapında bulunur. 
 
Şarbon genellikle meralardaki bitkiler üzerindeki basil sporlarını yedikleri zaman hayvanlar tarafından kapılır. Salgınlar, kalsiyum ve kireç taşı bakımından zengin olan ve genellikle yoğun yağış, sel, toprak bozulması ve/veya kuraklıkla ilişkilendirilen nötr toprakta veya alkali toprakta meydana gelir. Optimal nem, sıcaklık ve diğer uygun koşullar altında, topraktaki sporlar bitkisel forma dönebilir ve bulaşıcı seviyelere ulaşabilir. Köpekler, çakallar veya kurtlar gibi etoburlar, kontamine et yedikten sonra enfekte olabilir. Çöpçüler ve sinekler, enfekte leşlerle beslendikten sonra şarbon yayarlar. Şarbon ayrıca inhalasyon yoluyla veya organizma yaraları, kesikleri veya hasarlı dokuları kontamine ederse de bulaşabilir.
 
Şarbon sporları çevreyi kirletir. Oksijene maruz kalma, sporların çimlenmesine ve diğer hayvanlara bulaşıcı hale gelmesine neden olur. Şarbon sporları, toprakta veya kurutulmuş veya işlenmiş deri veya yün gibi hayvansal ürünlerde on yıllarca canlı kalır. Sporlar suda iki yıl, sütte 10 yıl ve ipek ipliklerde 71 yıla kadar yaşayabilir. Şarbondan öldüğünden şüphelenilen hayvanlardan alınan karkasların açılması çevreyi sporlarla kontamine edebilir, bu nedenle enfekte bir karkasın otopsi için açılması akıllıca değildir. Açılmamış karkasların çürümesi sırasında vejetatif organizmaların birkaç gün içinde yok olduğu düşünülmektedir. Bir hayvanın şarbondan öldüğünden şüpheleniyorsanız, derhal veterinerinizle iletişime geçin. Şarbondan ölen hayvanlar tipik rigor mortis göstermezler ve vücut deliklerinden koyu kanlı akıntı olabilir. Etkilenen türler: Keçiler, koyunlar, sığırlar ve atlar hassastır. Domuzlar, kontamine et yemekten enfekte olabilir. Sıçanlar ve tavuklar nispeten dirençlidir.
 
Kuluçka süresi:
Tipik olarak bir ila 20 gün. Enfeksiyonların çoğu üç ila yedi gün sonra fark edilir. Kuluçka domuzlarda sadece bir ila iki haftadır.
 
Semptomlar:
Sığır, keçi ve koyunlarda ani ölüm tipik bulgudur. Bazı hayvanlarda ateş, sendeleme, heyecan, depresyon, koordinasyon bozukluğu, titreme ve nefes almada güçlük görülebilir, bunu ani bayılmalar, terminal konvülsiyonlar ve ölüm takip edebilir. Bazen burun, ağız, kulaklar, penis ve rektum gibi doğal vücut açıklıklarından kanlı akıntılar görülür. İnsanlar, enfekte hayvanlara veya kontamine yüzeylere dokunarak enfekte olabilir. Organizma deriye girerek giriş noktasında koyu bir kabuk oluşmasına neden olur. Solunum veya yutma yoluyla bulaşan enfeksiyonlar tedavi edilmezse ölümcül olabilir.
 
Teşhis:
Tipik olarak klinik belirtilere göre. Resmi teşhis, organizmaların vücut sıvıları, deri lezyonları, lenf düğümü veya dalak örneklerinde laboratuvarda tanımlanmasıyla konur.
 
Şarbon çok bulaşıcı bir hastalıktır. Ancak hayvanlar arasında çok bulaşıcı değildir. Erken başlanırsa antibiyotiklerle tedavi mümkündür. Çiftlik hayvanları için aşılar mevcuttur.
 
Bu bildirimi zorunlu bir hastalıktır. Etkilenen karkaslar yakılmalı veya gömülmelidir.
 
 
 

Evcil hayvanlarla ilgili bir sorunuz

varsa,resme tıklayın. 

 

برای سوال کردن روی تصویر کلیک فرمایید.

 

 

 
 


:: موضوعات مرتبط: küçük bas hayvanlar دامهای کوچکsmal animal , ,
:: بازدید از این مطلب : 437
|
امتیاز مطلب : 0
|
تعداد امتیازدهندگان : 0
|
مجموع امتیاز : 0
ن : Veteriner arkadaşın دوست دامپزشک شما
ت : 3 / 1 / 1397
.

Yavru Köpeğinizde Parvovirüsü Önlemek İçin İpuçları

Köpeklerde hiç parvo görmediyseniz, kendinizi şanslı sayın. Parvovirüs, yavru köpekler arasında son derece hızlı yayılan ciddi, zayıflatıcı ve genellikle ölümcül bir hastalıktır. Parvovirüs tedavisi pahalı olduğundan ve her zaman başarılı olamadığından, parvovirüsün önlenmesi anahtardır. Peki yavru ve köpeklerde parvovirüsü nasıl önleyebilirsiniz?
 
 
 
parvo nedir?
 
Parvovirüs, köpeğinizdeki veya yavru köpeğinizdeki en hızlı bölünen hücrelere saldıran bir virüstür. Gebe köpeklerde beyni hedef alarak düşüklere ve doğumsal problemli yavrulara neden olur. Yavru köpeklerde bağırsaklara saldırır, kusmaya ve ishale neden olur ve bazen astara tamir edilemeyecek şekilde zarar verir. Parvovirüs, genç yavru köpekler için hayatlarının ilk birkaç ayında hızla ölümcül olabilir. Ancak iyi haber şu ki, oldukça etkili bir aşı mevcut. Daha fazlasını okumak isterseniz köpeklerde parvovirüs hakkında koca bir makalemiz var.
 
 
 
Parvo nasıl yayılır?
 
Parvovirüs, etkilenen bir köpeğin dışkısında yayılır ve bir köpeğin enfekte olması için virüsü ağzına alması gerekir. "Bir köpek sadece kaka yerse parvo kapabilir mi?" diye sorduğunu duyuyorum. Ne yazık ki, hayır - virüs, kaka kaybolduktan çok sonra da devam eder, yani bir köpek ot yemekten, kaldırımı yalamaktan, kıyafetleri koklamaktan ve diğer birçok zararsız şeyden parvo alabilir. Başka bir deyişle, parvodan kaçınmak oldukça zordur, ancak bunun önlenmesinin bazı yolları vardır.
 
 
 
Parvoyu önlemek için 8 ipucu
 
1. İyi yetiştiricilerden aşılanmış yavrular satın alın
 
Yavru köpekler parvovirüse karşı 6 haftalıkken aşılanabilir. Halihazırda bazı aşıları yapmış bir yetiştiriciden satın almak, yavru köpeğinizin büyük dünyaya adım attığında gemide bir miktar korumaya sahip olduğundan emin olabileceğiniz anlamına gelir. İyi yetiştiriciler, çöplerinin sağlıklı ve başarılı olmasını sağlamak için de özen göstermiş olacaklardır - parvolu bir köpek yavrusu, sıkışık, kirli koşullarda büyüdüğünde çok daha olasıdır.
 
 
 
2. Temizleyin ve dezenfekte edin
 
Son 5 yıl içinde evde parvovirüs bulunduysanız veya aşılanma durumu bilinmeyen köpekler (yani kiralık bir evde) varsa, elinizden geldiğince temizlemeli ve dezenfekte etmelisiniz. Parvovirüs toprakta, yatak takımlarında ve halıda çok uzun süre hayatta kalabilir - bu nedenle her şeyi iyice temizlediğinizden emin olun. Mümkünse, parvovirüsü öldüren bir dezenfektan kullanın.
 
 
 
3. Veteriner onaylı bir aşılama şemasını takip edin
 
Parvovirüse karşı tamamen aşılanmış sayılması için, köpeğinizin 16 haftalık olana kadar her 2 ila 4 haftada bir parvo aşısı ve yılda bir rapel aşısı olması gerekir. Bundan sonra, her 3 yılda bir takviye takviyelerine ihtiyaç duyarlar. Yavru köpeğinizi güncel hale getirmek için ne yapılması gerektiğini görmek için veterinerinizden yavrunuzun aşı kayıtlarını kontrol etmesini isteyin.
 
 
 
4. Yavru köpeğinizi taşıyın
 
İster dışarı çıkıyor olun, yavrunuzu taşımak, yerdeki viral gözeneklere maruz kalmalarını sınırlar. Parvovirus çevrede uzun süre hayatta kalır, bu nedenle hiçbir kaka izi görmeseniz de köpeğinize yine de bulaşabilir. Yavru köpeğinizi taşımak, onları güvende tutarken, gürültülü modern yaşamlarımıza alışmalarını sağlar.
 
 
 
5. Yürüyüşlerinizi akıllıca seçin
 
Köpeğinizin aşıları tam olmasa da, yürüyüşlerinizi akıllıca seçmelisiniz. Köpek parkı gibi çok sayıda başka köpeğin bulunduğu alanlardan kaçının. Köpeğinizi, bilinmeyen köpeklerin olmadığı bazı sessiz alanlara veya kullanıcılar arasında iyice temizlenen kapalı alanlara götürmeniz daha iyi olur. Sakin bir kumsalda yüksek gelgit çizgisinin altında yürümek de nispeten güvenlidir.
 
 
 
6. Yavru köpeğinizin yabancı köpeklerle tanışmasına izin vermeyin
 
Yavru köpeğinizin yeni köpeklerle tanışması onun sosyalleşmesi için önemlidir. Ancak bunlar, parvoya karşı tamamen aşılanmış olduğu bilinen ve hiçbir semptom göstermeyen köpekler olmalıdır, örneğin arkadaşlara veya aileye ait köpekler. Yabancıların, köpeklerinin kötü hissettiği konusunda dürüst olmalarına güvenmeyin - ister yavru köpeğiniz dikkatlerini dağıtsın, ister köpeğinin hasta olduğunu fark etmesin, siz daha sorunun farkına varmadan tehlikeli bir etkileşim başlatılabilir. Ve hazır gelmişken, yabancı köpekleri de selamlamayın. Parvovirüsü yakalayamasanız da, ellerinizde ve giysilerinizde eve taşıyabilir ve köpeğinize bulaştırabilirsiniz.
 
 
 
7. Yavru köpeğinizi sağlıklı tutun
 
Parvo, köpeğiniz için en çok diğer hastalıklardan muzdaripken tehlikelidir, çünkü bağışıklık sistemi bununla mücadele edemeyecek kadar meşguldür. Köpeğinizi aşılatarak, önerilen bir kurtlanma protokolünü izleyerek ve herhangi bir hastalığı veya yaralanmayı fark ettiğiniz anda tedavi ederek sağlıklı tutun. Köpeğinizin yaşam evresine uygun eksiksiz ve dengeli bir beslenme sağlamak, gelişmesi için ihtiyaç duyduğu tüm besin maddelerine sahip olmasını sağlar.
 
 
 
8. Köpeğinize veterinerinize aşı yaptırın
 
Mağazalardan aşı satın almak daha ucuz bir seçenek olabilir, ancak bunun büyük bir sorunu var; bir aşı, etkili kalması için soğuk depolamaya dayanır. Soğutucu nedeniyle sıcaklıktaki herhangi bir değişiklik

  "

 

"  Evcil hayvanlarla ilgili bir sorunuz

varsa,resme tıklayın. 

 

برای سوال کردن روی تصویر کلیک فرمایید.

 



:: موضوعات مرتبط: Evcil Hayvan حيوانات خانگی pet animal , ,
:: بازدید از این مطلب : 753
|
امتیاز مطلب : 0
|
تعداد امتیازدهندگان : 0
|
مجموع امتیاز : 0
ن : Veteriner arkadaşın دوست دامپزشک شما
ت : 2 / 1 / 1397
.

صفحه قبل 1 2 3 صفحه بعد

konular موضوعات
ürünler صفحات
نویسندگان
آرشیو مطالب
مطالب تصادفی
En Çok Görüntülenen Gönderiler مطالب پربازدید
چت باکس
تبادل لینک هوشمند
پشتیبانی